Actualitat

Novetats del sector

Acàcia, la fusta europea que més dura

La robínia, un arbre originari dels Estats Units, més concretament dels Montes Apalaches és actualment la fusta amb més durabilitat que creix a Europa, continent on va ser introduïda l'any 1601.

És una lleguminosa de fulla caduca i el seu nom científic és robínia-pseudoacacia. De fet la robínia és una de les espècies d'arbres més plantades del món precisament per la seva duresa i gran durabilitat. Les seves principals característiques són, com ja hem esmentat, la seva duresa, l'elasticitat i el fet que és una fusta força pesada.

Aquest tipus de fusta és molt versàtil i té quantitat d'usos diferents, es pot utilitzar tant per fer peces de maquinària i automoció, passant per artesanies fins a terres d'interior, i, per descomptat, per fer jocs infantils com és el nostre cas. A la Península el seu ús més habitual és com a arbre ornamental, pel seu ràpid creixement i vistosa floració de color blanc. En els seus països d'origen la fusta es va usar en petites peces com mànecs i, de manera molt abundant, en estructures d'edifici, precisament pel fet que és molt pesada.

La zona europea on més es planten aquests arbres és, sense dubte, Hongria, la qual va imposar una autèntica política forestal del cultiu de la robínia arribant a tenir fins a 340.000 hectàrees de bosc, la cinquena part de la superfície forestal d'aquest país.

Aquest tipus d'arbre pot arribar a tenir una alçada de 20 a 30 metres d'alt, el tronc normalment es bifurca a una alçada baixa, aquest fet provoca que el tronc no sigui molt llarg.

Les flors són nombroses i surten al final de la primavera, són blanques, molt aromàtiques i queden penjant de les branques. Els fruits són llegums de 3-12 cm de llarg per 1-1,5 cm d'ample que pengen al final de les branques.

robinia-pseudoacacia

El duramen d'aquesta fusta és de durable a molt durable (classe natural de durabilitat I-II). En contacte amb el terra, la fusta no mostra els primers signes de deteriorament fins després de 8 a 10 anys. Amb això és fàcil entendre perquè és considerada una fusta de tan bona qualitat i perquè diem que és "manté gairebé inalterable amb un bon manteniment", i és que realment és una fusta excel·lent per la majoria d'usos que se li pugui donar, i la més duradora i fiable de què disposem a Europa.